divendres, 25 de juliol del 2008

CURS DE CUINA AMB EL DAVID LIENAS A L'ESCOLA BELL-ART

Hola a tots!!!!!!!!!!!!!!! sóc la Maria

Sóc una de les afortunades que he participat al curs de cuina d'en David Lienas sobre cuina FÀCIL I RAPIDA que vam fer a l'escola Bell-Art ( http://www.escuelabellart.com/)
Va ser un curs intens, molt intens......
Sabeu quans plats vam fer en 6 tardes, durant un total de 15 hores? Doncs a més dels 38 que entraven segons el programa......, 10 més!!!!!.

Per tant, a part de fer tot això:

DIMARTS
• Esqueixada i empedrat
• Hummus
• Amanida tèbia de formatge de cabra
• Rotllets de salmó fumat amb formatge fresc i caviar
• Timbal de mozzarella amb favetes i tomàquets confitats
• Amanida tradicional grega
. Pastes fullades salades

DIMECRES
• Paella marinera
• Arròs negre amb crosta d’allioli
• Macarrons de l’àvia
• Fideuà
• Risotto de ceps (boletus edulis)
• Canelons tradicionals de carn

DIJOUS
• Crema catalana
• Tiramisú
• Arròs amb llet
• Flam de vainilla
• Panna cotta amb coulis de madixa

DIMARTS
• Vichyssoise
• Crema de meló amb virutes de pernil
• Gaspatxo
• Ajo blanco
• Crema freda de patates
• Crema de pebrots
• Trinxat de col de la Cerdanya

DIMECRES
• Pollastre farcit a la catalana
• Croquetes de pollastre i pernil
• Llobarro a la sal
• Peix al forn amb patates
• Rap a la marinera
• Rap allagostat
• Mandonguilles tradicionals

DIJOUS
• Clafoutis de cireres
• Mousse de llimona
• Mousse de xocolata
• Maduixes macerades en suc de taronja
• Pastís de xocolata ¼ d’hora
• Pastís fred de xocolata i cafè

Ens va ensenyar a fer tot això:

* Pa farcit amb botifarra negre
* Nous caramelitzades
* Salmó marinat
* Pinya confitada amb crema cremada
* Escuma de tiramisú
* Crema de pèsols
* Sorbet de vi negre
* Melmelada de taronja
* Tocinets de cel
* Salsa de toffee

Per tant, ell va cuinar i els assistents vam provar 48 plats!!. Érem un total de 26 persones de totes les edats.

En David no parava, començava per un, continuava per un altre, tornava a al primer, ara anava a l'últim, acabava una cosa, en començava una altra... i així fins que al final, posats damunt el taulell, cada dia sortien tots els previstos .... sense imprevistos.

Els plats eren bastant casolans però ensenyava com servir-los per fer-los diferents, com l'empedrat i l'esqueixada en un motlle d'aro, l'arròs amb llet en copa petita, el pollastre farcit a la catalana sense haver de fer-lo sencer sinó només el pit, unes sopes combinades de colors servides juntes...

Aquí hi ha algunes de les fotos dels plats perquè en gaudiu...



Com que ja he fet alguna recepta, us la passo confirmant que surt bé

SALMO MARINAT

Ingredients:

* Salmó fresc
* Sal
* Sucre
* Fonoll

Demaneu que us treguin l'espina central i les laterals del salmó, deixant els dos lloms separats. Amb unes pinces, acabeu de treure les espines que quedin i que es noten només passant els dits per sobre el peix.

Col•loqueu el peix damunt una safata, la pell tocant la base, i empolseu-lo amb el fonoll fresc o sec (jo també ho vaig combinar amb anet sec (eneldo) ) i cobriu-lo amb UNA BARREJA FETA AMB EL DOBLE DE SAL QUE DE SUCRE. I a la nevera.

Temps: la proporció és: per cada kilo i mig de salmó, 1 dia i mig de maceració.

Per donar-li aquell gust de fumat, si us agrada així, podríeu empolsar-lo amb una mica de sal fumada, com si el saléssiu, al principi de l'operació i després continuar amb les herbes i la barreja de sal-sucre.

Aquesta sal ( tipus marca Costa o similar) la podeu trobar en supermercats grans, a la secció de la sal, en pots petits de vidre.

Un cop marinat, el salmó ha tret tota l'aigua i retireu la maceració que queda pel damunt passant el peix sota un raig d'aigua de l'aixeta.

I feu servir aquest salmó per donar-vos un bon àpat, amb les torrades corresponents amb mantega per damunt, tallat ben fi o també podreu fer aquest entrant: fer talls fins i emplenar-los amb una barreja de formatge tipus philadelphia i caviar, enrotllant-lo sobre ell mateix, de manera que quedin uns rotllets farcits. Els poseu un polsim d'anet per damunt per decorar.


SORBET DE VI NEGRE

Ingredients:

* 250 ml. de vi negre (tipus priorat o garnatxa, millor)
* 200 ml. d'aigua
* 200 ml. de sucre
* pela de taronja ratllada
* el suc de mitja llima
* 3 clares d'ou
* un polsim de canyella
* la pell de mitja taronja (les taronges de taula, de pell gruixuda tenen més aromes que les de suc)

Es bull l'aigua,el sucre, la pela de taronja i la canyella fins que quedi un almívar clar i es deixa refredar abans d'afegir el vi, per no matar els seus sabors.

Es munten 3 clares a punt de neu ( d'uns 80 a 100 g de clara). Recordeu que les clares han d'estar a temperatura ambient perquè pugin millor i es barregen amb compte, de dalt a baix.

Ho poseu en un recipient i al congelador. De tant en tant, remeneu per que vagi quedant tot ben travat.

Aquest sorbet, a part de com a postres, és adient per fer una bola petita i posar-la damunt d’una sopa fresca com l'ajoblanco, tal com ens va ensenyar en David al curset.


MARIA SOLÉ

20 comentaris:

Ester ha dit...

Excel·lent la crònca, el curs i tot.
Moltes felicitats als assistents i en David per ser tan bo.
Ester

RUBEN ha dit...

Maria! Companya de classe! Segur que ets l'alumna més aplicada de tot el curs!! Felicitats per la crònica!
Una abraçada

gemma ha dit...

Maria! Quina enveja de curs, noia! Me n'alegro que l'hagis disfrutat tant!
Gràcies per les receptes i les fotos.
Un petó ben gros!

xaro ha dit...

Maria, quina enveja!!
Aquest curs amb en David es un luxe, eh??
Moltes gràcies per explicar-ho tant bé!!
Ptnts

Francesc ha dit...

Enhorabona per les receptes. Les posaràs totes?

Glòria ha dit...

Maria,

Moltes gràcies per la crònica, una vegada més confirma el tarannà del David Lienas i com sön de profitoses les seves classes. I moltes gràcies també per començar a posar en pràctica les receptes i ensenyar-nos-les. N'esperem més, eh?. Quina feinada que et donem, ja, ja!

Un petó

El cullerot Festuc ha dit...

Maria!!! Quina carck estas feta!!! M'ha necantat la idea del sorbet de vi negre per acompanyar un ajo blanco!!! Buenu buenu...quantes receptes que vau arribar a fer!!! El Lienas us va fer una masterclass, no??? Felicitats per gaudir-ne!!
Petunets,
Eva.

enric ha dit...

L'enhorabona i moltes gràcies, Maria, per l'excel·lent crònica. La idea dels cafeters noctàmbuls de fer aquest bloc va ser magnífica, i els resultats que està donant n'és la prova més evident.

Anònim ha dit...

Maria, com que ahir vaig voler deixar un comentari a aquest blog i no hi va haver manera, et vaig enviar un correu però no sé si l'has rebut.
Primer de tot felicitar-te per ser una de les tres persones afortunades del curs de cuina. Ja he vist la feina que teniu per endavant. Gràcies per la crònica, les receptes i les fotografies.
A més t'he de dir que m'ha sorprès aquest blog i trobo que és genial.
Un petó
Susanna

La cuina vermella ha dit...

Ei, Maria!! quina crònica més xula!!! Quina sort hem tingut, eh?
Gràcies per haver-ho explicat tant bé!
petons.

Anònim ha dit...

Ei, gràcies a tots.... em fa ilusió contestar-vos personalment. Li vaig dir a la Gloria que no es podia fer perquè no estava configurat per als que no teniem blog i aquesta estupenda dona li ha faltat temps per arreglar-ho tot, així que...

Ester, sí, realment en David és bo i disfrutes amb ell.

Ruben, guapeton, que be ens ho vam passar i el fart que em vaig fer d'escriure, veritat?

I tant Gemma, va ser un privilegi i anirem fent les receptes perquè en pogueu també disfrutar vosaltres. Cuida'm al bebito...

Xaro, gràcies també. M'agradaria tenir la vostre experiència però de mica en mica.

Francesc, posaré aquelles receptes una mica més curioses. Vaig fer la crema freda de pebrots escalivats i vaig quedar com una reina. Ja la veuràs.

Gloria, guapa, gràcies per composar la crònica, quina feinada amb tanta foto. Prometo ja només enviar-ne de recepta en recepta..

Ai Eva, que vaig canviar el fer el teu pastís de llet merengada pel sobet de vi... Realment en David és un megacrac però tu, amb les teves receptes, fas quedar sempe be... Uf, la coca de llavaneres...

Enric, aquests noctàmbuls amb tantes bones idees, que deuen de sortir escoltant òpera i un bon cava, segur... Gràcies.

Susanna, no el vaig rebre el correu. No t'extranyi que molts cops el tinc colapsat. Vaig pensar que estaves de vacances i que per això no participaves en el sorteig. Ja veus, quina sort la meva..

Ah no, parella vermella, que per cròniques que valen la pena, totes les vostres. Divertides i amoroses com vosaltres dos.
Vam tenir molta sort i ho vam disfrutar molt, que és el que importa.
Crec que també faré el curset de tall de ganivet que farà l'escola a finals de setembre. Ja us diré algo.
Petons per als dos...

Pebbles ha dit...

Maria, enhorabona pel curs, la crònica i els plats. Espero que podem gaudir de tots totes les receptes que ens vagis presentant.
El sorbet de ví m'ha semblat molt interessant i té que ser molt bó.
Aquí tindràs una més pendent dels teus escrits.
Petonets,
Eva

Núria ha dit...

Maria, molt bona la crònica i felicitat per haver pogut assistir a aquest curs tan genial!! Estarè pendent de les receptes que heu après i sobretoc del "tics" de presentació que d'això em queda molt i molt per aprendre.

Petonets

Glòria ha dit...

Maria,

En honor a la veritat, he de dir que l'Enric i el Josep van tenir l'encertada idea de fer aquest bloc per als que "encara no teniu bloc" i que qui va posar la teva crònica i les fotos del curs del David va ser el Josep.

Ja que ha fet la feina, li reconeixem el mèrit, no et sembla?. Ja, ja.

I no et sàpiga cap greu enviar més receptes i més fotos,eh?. Les posarem sense problema, a més, tothom les esperem!.

Petonets i fins aviat

Anònim ha dit...

Gràcies Pebbles.
El sorbet està força bo però em vaig descuidar de dir que quan es fa l'almivar es quan es posa el suc de la llima expremut.
També queda bo sense la canyella ni la pela de taronja. Segons el gust de cada un.

I Snur,
precissament un truquillo d'en David va ser explicar-nos que era necessari quan es fa un almivar posar sempre un raig de suc de llimona o de llima perquè així no es notin els cristalls del sucre i es desfacin be. Jo ho llegia a les receptes i pensava... total, perquè? Doncs mira, per això. Ara ja a fer-ho sempre, no?

Gràcies Gloria, tu sempre amable.

Núria ha dit...

Maria, es que aquestes petites cosses són molt importants per la cuina..que interessant, estaré pendent de tot lo que expliqueu.

Núria

enric ha dit...

Puntualitzo el que ha dit la Glòria d'"El cafè de nit":

La idea de fer un bloc pels que ENCARA (i recalco el mot, Maria) ;) no teniu bloc me la va suggerir en Josep, i quan li vaig dir que la idea em semblava excel·lent, ell ja l'havia fins i tot creat! O sigui que tot el mèrit és d'ell.

6.0 ML ha dit...

Caram quina feinada que heu fet... tot té molt bona pinta...

Anònim ha dit...

Snur, ves mirant totes les receptes dels meus companys de curs, de la cuina vermella i a la cuina i veuras tots els truquis que vam aprendre en cada recepta.

Enric, no et treguis mèrits..

Revolució silenciosa... i a més, totes bones i surten be.
(Als blogs de lacuinavermella i a la cuina)

Núria ha dit...

Si, ja veig que n'hi han novetats, aniré mirant tots els blogs..jeje