diumenge, 20 de juliol del 2008

SOPA ALEMANYA




A cavall del consomé i la vichyssoise, es troba aquesta sopa alemanya.
Del consomé –del francès “consommé” que significa consumat; reduït.- perquè un cop fred el producte elaborat s’ha de desgreixar . Els consomés freds solen tenir una textura gelatinosa, que es degut a la coagulació de les proteïnes que es troben en el caldo.
Del vichyssoise perquè porta llet i els productes elaborats en aquesta sopa es trituren després amb la batedora -aquesta sopa alemanya no- Per tant podem dir que tenim una sopa pont, entre totes dues.
El nom de Vichyssoise va dedicat el cuiner francès Louis Diat del hotel Ritz-Carlton de Nova York del qual explica en un article de la seva època en un diari neoyorki deia així: “En el verano de 1917, cuando había cocinado ya en el Ritz durante siete años, intenté reflejar mi trabajo sobre una sopa basada en la patata y el puerro que tomaba durante mi niñez, y que no era otra que la que mi madre y abuela me hacían. Recordé cómo, durante el verano, mis hermanos mayores y yo la enfriábamos vertiendo en ella leche fría; y como era delicioso, tomé la decisión de hacer algo de este tipo para los patrones del Ritz.”.
La sopa pren el nom de Vichy, per ser la ciutat on va néixer Louis Diat, en aquells temps -abans de la Segona Guerra Mundial coneguda com a Franca de Vichy- era coneguda tant sols per a les seves sopes.
Els francesos son grans cultivadors i també consumidors d’aquesta verdura, resistent a temperatures baixes i que té dues collites a l’any, per tant podem gaudir-ne quasi tot l’any.

Necessitarem per a 6 persones els següents ingredients:
- 250g de porros.
- 400g de patates.
- Una pessigada de julivert.
- Margarina.
- 1 litre i quart d’aigua.
- 150g de nata o 75 de crema de llet –encara que podem substituir-ho per 150 cc de llet.- (aquesta recepta jo l’he feta amb llet).

Tallarem els porros molt fins. Tindrem un tassó al foc amb la margarina, hi tirarem els porros i les patates tallades a rodanxes. Seguidament ho salpebrarem i tirarem el litre i quart d’aigua calenta, ho deixarem que bulli durant 30 minuts. Ho passarem desprès per un colador xinés. Ho deixarem reposar una estoneta per desgreixar-ho. Un cop estigui al seu punt tirarem la llet, ho col•locarem a la nevera fins el moment de servir-ho. Ho podem acompanyar amb glaçons de gel.

La recepta es troba a l’apartat de sopes i cremes de la segona part del llibre de la Montserrat Seguí –Cocinar es fàcil.- (pàgina 48).


JOSEP BAYÉ

3 comentaris:

Glòria ha dit...

Gràcies per la recepta i per donar-nos a conèixer la seva història i el seu origen.

Fins aviat

Francesc ha dit...

Josep: gràcies per aquesta recepta tan saborosa.

Anònim ha dit...

Gràcies a tu també per llegir-le Francesc.
JOSEP.