dimecres, 16 de juliol del 2008

CREMA CATALANA



Entenem per crema, el que amb el calor del foc tenim que remenar constantment –rovells d’ou, sucre, llet- dins l’atuell que fem servir, per tal que no quedi enganxada al fons. En el moment que arranca a bullir, es quant tenim que treure’l, tot i així remenarem fora del foc, per tal de assegurar que no es talli i quedi ben feta.

Aquesta crema també coneguda com a crema cremada i crema de Sant Josep, és un postra típicament de Catalunya. Encara que La Crème Brûlée -literalment Crema Cremada francesa, esmentada en el llibre de cuina de Francois Massialot segle XVII- hi ha moltes regions que s’ha la fent seva. Les diferències més destacades entre les dues es que La Crème Brûlée es fa al bany maria i també s’hi acostuma a posar-li nata, i a la Crema Catalana no.

Després d’aquestes pinzellades històriques, podem posar fil a l'agulla i anar a buscar els ingredients per assaborir aquesta deliciosa Crema Catalana que ens explica la Montserrat Seguí.

Ingredients: (per a quatre cassoletes individuals de fang)

4 ous (rovells).
½ de llet.- (1 got a part amb midó).
125 grams de sucre.
1 Canyella en branca.
20 grams de midó.
La pell d’una llimona.

Començarem per posar els 4 rovells juntament amb el sucre dins un atuell. Amb una cullera de fusta remenarem enèrgicament els dos ingredients. En un dels fogons que tindrem encès vigilarem la llet que la tindrem amb la branca de canyella i la pell de la llimona i tirarem una mica de llet calenta i seguirem remenant, una mica més de llet i repetirem l’operació fins acabar la llet del atuell. En un cassó de porcellana -que el tindrem al caló del foc- i tirarem el contingut: rovells/sucre/ llet, juntament amb la branca de canyella i la pell de la llimona i seguirem remenant a poc a poc però sense parar, en el moment que veiem que agafa forces per bullir i tirarem el got de llet amb el midó –que tindrem remenat- i continuarem remenant fins veure que vol tornar a bullir, és en aquest moment que la traurem del foc i remenarem una mica més per veure que quedi ben consistent i que no es talla.

Un cop freda posarem petites porcions de sucre per sobre la crema i amb un cremador elèctric/gas farem l’autèntica Crema Catalana.

¡¡Que vagi de gust blocaires¡¡

JOSEP BAYÉ

5 comentaris:

El cullerot Festuc ha dit...

Hola Josep! Has d'especificar quin parentesc tens amb l'Enric, eh? :)
Aquesta crema catalana no falla mai a casa per Sant Josep, xo casualment mai l'he fet amb la recepta de la Montserrat Seguí! T'ha quedat espectacular!!!
Petunets,
Eva.

La cuina vermella ha dit...

Enhorabona, Josep!!! ens ha agradat moltíssim la teva crema!

josep ha dit...

Felicitats per la crema!.
Jo com que també em dic Josep, suposo que no puc ser imparcial, ja que pel dia del meu sant sempre en toca menjar (afortunadament).

Pebbles ha dit...

Felicitats per la crema, t'ha quedat de tot professional.

Jo també la faig,encara que no espero que sigui Sant Josep, només quan ens be de gust, jejje..

Petonets

Anònim ha dit...

Aquesta crema feta amb la recepta de la Montserrat Seguí queda feta a "peu de rei" ... la prova? tant sols queda la "foto". Gracies "Eves" cuina vermella i també café de nit.